Allura - najnowszy statek Oceania Cruises wypłynie wcześniej
18 lipca 2025 roku, tydzień wcześniej niż planowano, Allura wypłynie w swój inauguracyjny rejs z Triestu do Aten.
Oceania Cruises, wiodąca linia rejsowa skupiająca się na kulinariach i destynacjach, 21 maja 2024 ogłosiła, że jej najnowszy statek Allura wypłynie tydzień wcześniej niż planowano. Statek dołączy do floty latem 2025 roku, jego inauguracyjny rejs wyruszy z Triestu (Włochy), 18 lipca 2025 roku, płynąc przez sześć dni do Aten (Grecja), z postojami w takich miejscach jak Rijeka (Chorwacja), Ravenna (Włochy), Dubrownik (Chorwacja) i Kotor (Czarnogóra). Linia otwiera również sprzedaż na unikalny czterodniowy rejs z Nowego Jorku we wrześniu 2025 roku.
Dla gości, którzy mają rezerwację na pierwotny inauguracyjny rejs 24 lipca 2025 roku, Oceania Cruises oferuje pierwszeństwo w zakupie nowego rejsu przed jego publiczną sprzedażą.
Po letnim sezonie na Morzu Śródziemnym, Allura popłynie do Kanady i Nowej Anglii na rejsy po Ameryce Północnej, zanim rozpocznie swój inauguracyjny zimowy sezon na Karaibach. Dla nowych gości ciekawych wypróbowania podróży ultra-premium, linia wprowadza czterodniowy rejs „Taste of Oceania Cruises” z Nowego Jorku w dniach 30 września - 4 października 2025 roku.
„Dzięki postępom naszych cenionych partnerów w Fincantieri, z radością wprowadzamy Allurę do służby tydzień wcześniej niż planowano”, powiedział Frank A. Del Rio, prezes Oceania Cruises. „Jestem podekscytowany możliwością przedstawienia Allury na jednorazowym rejsie zapoznawczym, aby zaprezentować statek aspirującym podróżnikom szukającym ultra-premium doświadczeń rejsowych, i to z centrum Manhattanu, serca Nowego Jorku.”
Nowo mianowani Dyrektorzy Kulinarni Oceania Cruises, szefowie kuchni Alexis Quaretti i Eric Barale, współpracują z utalentowanym zespołem, aby na nowo spojrzeć na menu we wszystkich miejscach na pokładzie Allury, ze szczególnym naciskiem na zaprojektowanie szeregu wyśmienitych smakołyków dla Crêperie – pierwszy raz dla marki.
„Oceania Cruises to linia rejsowa założona przez miłośników jedzenia, dla miłośników jedzenia, a jedzenie jest sercem wszystkiego, co robimy”, powiedział szef kuchni Alex.
Allura to ósmy statek Oceania Cruises i drugi statek klasy Allura, zdolny pomieścić 1200 gości. Podąża za swoją siostrzaną jednostką, Vista, która została wypuszczona z wielkim uznaniem w maju 2023 roku. Najważniejsze cechy Allury obejmują:
- nową Crêperie na pokładzie, serwującą świeżo przygotowane naleśniki i gofry oraz desery lodowe po południu,
- luksusową nową bibliotekę z przeszklonymi ścianami, ogromnymi fotelami i luksusowymi meblami, kontynuującą tradycję ukochanych bibliotek Oceania Cruises, zaledwie kilka kroków od LYNC Digital Center, cyfrowego i społecznego centrum statku, oraz popularnego Horizons,
Biblioteka
- jednego szefa kuchni na 10 gości, co zapewnia, że 50% załogi jest dedykowane doświadczeniom kulinarnym,
- pięć specjalistycznych restauracji, w tym najnowsze sygnowane restauracje linii, Ember i Aquamar Kitchen, bez dodatkowych opłat,
- 1200 gości obsługiwanych przez 800 członków załogi = dwóch członków załogi na trzech gości,
- najbardziej przestronne standardowe kabiny na morzu, o imponującej powierzchni 27 m²,
- setki wycieczek do wyboru na każdym rejsie,
- program wzbogacający na pokładzie, w tym lekcje sztuki w uwielbianym przez Oceania Cruises Artist Loft, liczni goście prelegenci i pokazy sommeliera podczas ekskluzywnych lunche w parze z winami Sommelier’s Choice i Cellar Master’s Classic,
- rozbudowane Centrum Kulinarnie i towarzyszące mu Chef’s Studio, gdzie tajniki kuchni będą dzielone przez utalentowanych szefów kuchni na pokładzie.
Zapraszamy serdecznie na rejsy statkiem Allura.